EP podržao program InvestEU za poticanje ulaganja

STRASBOURG, 16. siječnja 2019. (Hina) – Europarlamentarci su u srijedu podržali novi program InvestEU koji će objediniti 13 različitih financijskih instrumenata Europske unije i na taj način smanjiti birokraciju, a potaknuti veća ulaganja, otvaranje radnih mjesta i borbu protiv klimatskih promjena.

Eurozastupnici su u srijedu s 517 glasova potvrdili svoju poziciju o uspostavi novog programa InvestEU u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. Protiv ih je bilo 90, a suzdržanih 25.

Europski parlament (EP) traži povećanje jamstava iz EU proračuna na gotovo 41 milijardu eura kako bi se mobiliziralo gotovo 700 milijardi eura investicija diljem EU-a. Komisijin prijedlog bio je 38 milijardi eura za mobilizaciju 650 milijardi eura.

Također je podržao uvođenje upravljačkog odbora u kojemu će sjediti i jedan predstavnik Europskog parlamenta, kako bi se osigurala ravnoteža između javne politike i bankarskog upravljanja u vođenju programa.

Novi program objedinit će različite financijske instrumente na raspolaganju, poput Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) poznatijeg kao “Junckerov” fond, uspostavljenog nakon drastičnog pada ulaganja u EU 2014. godine.

InvestEU odražavat će ključne prioritete politike Unije za održivu infrastrukturu, istraživanja, inovacije i digitalizaciju, mala i srednja poduzeća te socijalna ulaganja i vještine.

“Program InvestEU treba pridonijeti socijalnoj, teritorijalnoj i ekonomskoj koheziji Europske unije”, rekao je u utorak na plenarnoj sjednici suizvjestitelj u Odboru za proračun, portugalski zastupnik José Manuel Fernandes (EPP).

“InvestEU na jednom mjestu okuplja sve financijske instrumente EU proračuna. EFSU odnosno tzv. Junckerov plan, koji je nadahnuo uspostavu programa InvestEU i već je pomogao otvoriti oko milijun radnih mjesta u Europskoj uniji, te je podupro rad više od 850 tisuća malih i srednjih tvrtki”, istaknuo je Fernandes.

Povjerenik Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen objasnio je da se novi program više oslanja na politike nego EFSU, ali da to ne znači da će se projekti birati prema političkim kriterijima.

“Izbor će i dalje ovisiti o njihovoj kvaliteti i dodanoj vrijednosti koju kreiraju, ali želimo se pozabaviti posebnim politikama poput klimatskih promjena, poboljšanja digitalizacije ili povećanja financiranja za male i srednje poduzetnike koji nemaju dovoljno sredstava, naročito u nekim državama članicama”, istaknuo je Katainen.

Hrvatska zastupnica Ivana Maletić (EPP) pozvala je na jačanje potpore rizičnijim ulaganjima.

“Moramo omogućiti financiranje poduzetnika početnika i inovatora te poduzetnika u poteškoćama koji zaslužuju drugu šansu. Najlakše je ići na sigurno i financirati javne projekte ili uhodane poslove, ali garancijama iz EU proračuna moramo dati priliku onima koji ne mogu doći do klasičnih izvora financiranja”, poručila je Maletić na plenarnoj sjednici.

“Uspostavom InvestEU-a imat ćemo stabilniji i fleksibilniji program s većim učinkom”, uvjerena je španjolska zastupnica Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

InvestEU sastojat će se od fonda InvestEU, InvestEU savjetodavnog centra i InvestEU portala.

Sljedeći korak je početak pregovora s ministrima država članica Europske unije.