POČETNA

KREATIVNA RADIONICA – PRONALAZIM (SVOJ) RITAM

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb  organizirali su dana 13. svibnja 2017.g. multimedijsku kreativnu radionicu povodom obilježavanja Dana Europe pod nazivom

 Pronalazim (svoj) ritam

Poticaj za ovu radionicu tema je ovogodišnjeg  natjecanja Europa u školi : „Ujedinjeni u različitosti – Europa između tradicije i modernog doba.“

Polazišna točka radionice je komunikacija s predlošcima biranim iz bogatog repertoara oblika i boja koje nalazimo u artefaktima hrvatske tradicijske umjetnosti i obrta.

U susretu sa širokim spektrom uzoraka te specifičnostima tretiranja materijala odjevnih i drugih predmeta svakodnevnog života kao i detalja stambenih/sakralnih objekata sudionici radionice pronazili su sličnosti i razlike između elemenata koji se pojavljuju u obrtu/umjetnosti naših prostora sa oblicima koje nalazimo u drugih tradicija iz različitih dijelova svijeta.

Uočavajući karakteristike različitih motiva kroz dijalog nastojali smo osvijestiti važnost dinamike polariteta kao što su simbolično/doslovno, apstraktno/reprezentativno  te individualno /univerzalno.

Analizirali smo doživljaj oblika i boja koje susrećemo u tradicionalnoj primijenjenoj i lijepoj umjetnosti a koji podražavaju svevremene  i univerzalne pojave koje se neumitno tiču iskustva ljudske egzistencije i koji se javljaju  neovisno o uvjetovanosti geografskog položaja i malo su  ili nikako pod utjecajem vremenskih mijena. Prepoznali smo te oblike kao očitovanje pojava  s kojima se susreće svako živo biće tijekom života: svjetlo / tama,  dan /noć, sunčeva / mjesečeva energija, toplina/hladnoća, zvuk/tišina, jedinka/zajednica, blisko/poznato i udaljeno/nepoznato itd.  i njihovi odnosi koji se očituju kroz različite više ili manje  složene ritmove.

Sudionici su u dinamičnom dijalogu raspravljali o predlošcima i prepoznavali, iščitavali i istraživali simboliku i mogući značaj koje isti imaju u kontekstu njihovog doživljaja vlastite stvarnosti.

Također nastojali su identificirati srodne pojave u glazbenim predlošcima koji su inspiriranim tradicionalnom hrvatskom i svjetskom glazbom.

Kombinirajući različite likovne tehnike i istražujući njihove izražajne mogućnosti oblikovali su multimedijalni rad koji će    usidriti spoznaje do kojih su došli i posvjedočiti im postojanje i važnost bitnih elemenata u životu (ljudskog) bića / umjetnosti  kao nositelja važnosti i vrijednosti postojanja kao i ritma kroz koji te elemente mogu/žele živjeti.

 

Voditeljica ove kreativne radionice bila  je mr.sc. Dubravka Buntić, akad. slikarica/art terap.