POČETNA

PROMOCIJA KNJIGE: Politika europskih integracija

Europski dom Zagreb u suradnji sa Nakladom Ljevak  organizirao dana 17. siječnja 2012.g.  s početkom u 12.00 sati promociju knjige pod nazivom: “Politika europskih integracija“, autora: Radovan Vukadinović ˛i Lidije Čehulić Vukadinović.

U promociji knjige su sudjelovali: gosp.  Budimir Lončar – predsjedavatelj Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose, prof. dr.sc. Mladen Puškarić - Sveučilište u Zagrebu – Hrvatski studij,  dr.sc. Gordan Grlić Radman –  Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, gđa Petra Ljevak – direktorica Naklade Ljevak i autori: Radovan Vukadinović i Lidija Čehulić Vukadinović.

Moderator promocije je bio gosp. Bruno Lopandić, glavni urednik Vjesnika.

Knjiga Politika europskih integracija sastoji se od dvaju dijelova. U prvome – od ideje europskog povezivanja do izgradnje europske zajednice – opisan je dug put koji su europske integracije prevalile do danas – od početne zamisli temeljene na ideji i praksi Karla Velikog, preko razdoblja između velikih ratova, razvoja paneuropske misli unutar antihitlerovske koalicije pa sve do hladnoratovskog doba i konačno pada Berlinskog zida i nama bliskih dana. Autor (Radovan Vukadinović) toga dijela knjige posebno se osvrće na istodobno učvršćivanje europskih spona sa Sjedinjenim Američkim Državama u stvaranju transatlanskih saveza te otopljivanja i jačanja odnosa s istočnim blokom i napose Rusijom na istoku.

Drugi dio knjige – Europska unija: viša faza europske integracije – obuhvaća bitne odrednice jačanja spona unutar Europske unije. Autorica Lidija Čehulić Vukadinović posebnu pozornost posvećuju razvoju i rješavanju pitanja vanjske politike i sisurnosti unutar EU. Unatoč brojnim problemima u implementaciji rješenja za ta područja, postignut je i očit napredak. Pristup pitanju proširenja Unije tijekom vremena je oscilirao od „mekanog“ do krajnje skeptičnog, rezerviranog, pa i odbojnog stava pojedinih članica Unije. Zajednicu još očekuje poseban test: nakon primitka očito već potvrđenih novih članica Hrvatske, Islanda i Norveške morat će se riješiti prijepori oko prihvaćanje želje Turske za ulaskom u članstvo Unije. To neće biti samo čin primanja u članstvo mnogoljudne i važne zemlje nego i dokaz svijetu da je Europska Unija demokratska zajednica koja nije talac bilo kakvih predrasuda bilo socijalnih ili religijskih. I završno, očito je ovim integracijskim procesom posve umanjena mogućnost izbijanja ratova između članica, a u sklopu takve zajednice nova će Europa napredovati, bolje povezana i jačih demokratskih vrijednosti, što će biti najveće postignuće u povijesti Starog kontinenta.